Vad är en chattbot för rekrytering?

Vad är en chatbot?

En chatbot är helt enkelt ett automatiserat samtalsverktyg som hjälper företag att samla in eller ge information från/till användare. Chatbots kan användas på webbplatser, i sociala medier eller på andra plattformar.

Chatbots för rekrytering har ett syfte

Automatiserade chattrobotar för försäljning som ersätter chattar kan ibland vara irriterande. Många har haft dåliga erfarenheter av chattrobotar tidigare och är kanske tveksamma till att använda en sådan i sitt företag idag. 

Chatbots för rekrytering har ett tydligt syfte och förbättrar ett gammalt traditionellt sätt att ansöka om jobb.  

Mer än 95 % av länkklicken på annonser för rekryteringsmarknadsföring kommer från användare på mobila enheter. Hur många kommer att ansöka om ett jobb som du marknadsför med en bilaga?

Men vet du verkligen hur stor denna procentandel är? Hur många kandidater får du egentligen av alla länkklick som du får på dina rekryteringsannonser? Siffran är mycket lägre än du kan föreställa dig. 

Den främsta anledningen till att konverteringsgraden från annonser i sociala medier är så låg är tvåfaldig:

 • Användare som använder sina mobiltelefoner har inte sitt CV eller personligt brev med sig och tappar bort det under ansökningsprocessen. - Om du kollar dina analyser kommer sannolikt mer än 85 % av alla dina ansökningar från skrivbordsanvändare. 
 • Annonser i sociala medier når många passiva kandidater. Passiva kandidater söker bara jobb om de har en attraktiv beskrivning och en enkel ansökningsprocess. 

En chatbot för rekrytering ersätter inte mänskliga interaktioner, utan är ett alternativt sätt för användare att bli kandidater. En chatbot för rekrytering behöver inte ersätta en traditionell ansökningsprocess. Båda alternativen kan existera och användarna kan själva välja hur de vill ansöka om dina lediga jobb. 

Jag vill inte hantera kandidater i flera olika system

De bästa chatbotarna för rekrytering har integrering med flera rekryteringssystem. Du ska inte behöva oroa dig för att arbeta i två system. Se till att du väljer en rekryteringschatbot som är integrerad med det system du använder eller åtminstone har planen att integrera med ditt system. 

Checklista för att komma igång med Chatbots för rekrytering

Innan du köper en chatbot för rekrytering måste du bestämma dig för några saker:

 • Vad är ditt mål?
  • Konvertera fler webbplatsanvändare.
  • Locka och konvertera fler användare av sociala medier.
  • Diskvalificera användare som inte har de färdigheter som krävs för jobbet.
  • Alla dessa.
 • Vilka jobb vill du att chatbotten ska konvertera kandidater till?
  • Alla jobb
  • Vissa jobb är svårare att tillsätta.
 • Hur kommer du att mäta chatbotens framgång?
  • Om du inte har några konverteringssiffror från din karriärwebbplats föreslår vi att du tittar på riktmärken.
 • Vilken budget har ni?